DissertationsEnLigne.com - Dissertations gratuites, mémoires, discours et notes de recherche
Recherche

Museum van Horta

Guide pratique : Museum van Horta. Rechercher de 53 000+ Dissertation Gratuites et Mémoires

Par   •  29 Mai 2023  •  Guide pratique  •  511 Mots (3 Pages)  •  146 Vues

Page 1 sur 3

De Horta Ervaring

Victor Horta was een Belgische architect en ontwerper van 1861-1947 leefde. Hij was een van de oprichters van de Art-Nouveau stroming. Hij is vooral gekend door zijn gebruik van glaswanden met plantmotieven en smeedwerk met krullen.

Het museum, dat vroeger de residentie en studio was van Horta staat in Rue Américaine in Brussel. Het werd gebouwd in 1898 en was ontworpen door de architect zelf.

Het museum strekt zich ook uit over twee gebouwen. Het eerste gebouw dat je bezoekt, is zijn atelier, waar ook maquettes staan van wat hij heeft bedacht en ook uitleg over die verschillende projecten.

Nadat je in de studio bent geweest keer je terug naar boven en neem je een andere gang om in het huis te komen. Het eerste dat opvalt als je in  het ‘huis’ huis bent, is de trappenhal. Het huis is niet zo breed, maar de hoogte en de spitsvondige indeling van de kamers zorgt ervoor dat het een groot huis lijkt. Er zijn 24 kamers die je kunt bezoeken (hoewel er helemaal boven bij de dienstbodekamer een of twee gesloten deuren zijn). In elke kamer is er een bordje met toelichting over waarvoor de kamer diende, hoe de architect het heeft bedacht, restauraties en ook  over bepaalde objecten in die specifieke kamer.

Eerste stap; een reservering maken! Ook al heb je dit niet gedaan wordt het aan de ingang gevraagd en als er op dat uur geen plaats is (er mogen maar 15 personen per keer binnen), dan zul je moeten wachten. Gelukkig deed ik dit een maand op voorhand.

Op 4 april ben ik naar het Horta museum in Brussel geweest. De reden waardoor ik erheen wou is omdat mijn vader mij een boek heeft laten zien over Art-Nouveau, waarin er ook een hoofdstuk over België in stond. Hierin stond natuurlijk Victor Horta en zijn werk.

Het eerste dat me opviel was dat we onze gsm’s niet in het museum mochten brengen en die in een locker moesten steken (samen met onze jassen), omdat we geen foto’s mogen nemen. Als je zeker wil zijn dat je alles wat je hebt gezien en gelezen onthoudt, vindt je in de souvenirshop verschillende fotoboeken met meer uitleg.

Aan de entree vindt je ook een foldertje met een kortere uitleg dan in de kamers en ook een plattegrond van het huis.

Het museum is zeer toeristenvriendelijk; er stond uitleg in het Frans, Engels en Nederlands. De werknemers zijn ook zeer attent en prettig, hoewel dit ook kan komen doordat we Frans spraken.

Het museum was fascinerend door mijn interesse in deze kunststroming. De metalen structuren, de gekleurde glazen, de tuin en wintertuin zijn subliem om te aanschouwen. De hoeveelheid licht is ook zeer indrukwekkend. Heel het museum is zo goed mogelijk gereconstrueerd naar het oorspronkelijke model, wat ervoor zorgt dat je compleet in het verleden wordt getransporteerd. Vooral wanneer er niet veel mensen in dezelfde ruimte zijn, wat het geval was toen we op de laatste verdieping waren. Dit museum is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is Art-Nouveau en kunst uit de 19de eeuw in het algemeen.

...

Télécharger au format  txt (3 Kb)   pdf (51.7 Kb)   docx (7.8 Kb)  
Voir 2 pages de plus »
Uniquement disponible sur DissertationsEnLigne.com